Cilt Bakım Tarihi


Uzunca düşündüm,her yazımda tarihten dem vurmaya çalıştım ama beni meraklandıran şey cilt bakımının kökeni ve günümüze nereden ulaştığı oldu. Normal yazılarımdan ziyade bu sefer araştırma ve tarih içerecek olan bu yazımda çeşitli medeniyetlerin ve toplumların cilt görünümlerini ve cilt bakım rutinlerini araştıran çok güzel bir yabancı kaynaktan sizlere bu yazıyı derlemeye çalıştım.



ANTİK MISIR UYGARLIĞINDA CİLT BAKIMI


Cilt bakım tarihinde en derine indiğimiz zaman yazılı kaynak ve figürlerin milattan önce 3000 yılına dayandığı yer olan Antik Mısır cilt bakımı uygulamarı insanlığın güzelliği aramasının aslında ne kadar derine ulaştığının bir göstergesi.Üzerinden binlerce yıl geçse de insanlar hala daha dış görünüşleri için bir şeyler yapıp daha düzgün görünme derdini hala daha aramakta ve içimizde bulundurmaktayız.

Antik mısır soyluları daha iyi görünmek için doğal cilt bakımı ürünleri yapmaya milattan önce 3000 yıllarında başlamışlardır.

Çevrelerindeki doğal ürünlerden yararlanarak kendilerine kremler nemlendirciler ve kokular üretmişlerdir.
Kullandıkları malzemeler ise Bitkisel yağlar tohumlar aleo vera - İnek vb süt ürünleri  yumurta ,çevrelerinde yetişen güzel kokulu bitkilerin esansları kullandıkları malzemelerin temelleriydi.
Mısır kraliçeleri süt banyolar, kil ve maya kullanımlarıyla hala daha devam eden bir akımın başlangıç noktalarıydı ve çöl kumlarıyla peeling yaptıklarına inanılır. Timsah gübresiyle ciltlerini beyazlatırlardı. İlk yaşlanma karşıtı ürün kullanan halk gene mısırdı Çemen otu yağını kırışıklık karşıtı olarak kullanıyorlardı.



ANTİK ÇİN HANEDANLIĞI

ilk cilt bakımı bulgularına milattan önce 1760 yıllarında Çin hanedanlığı arşivlerinde rastlanmaktadır. Şang hanedanlığı sırasında gelişen cilt bakım rutini soylular tarafından yapılmakta idi.İlk olarak soluk  donuk gözeneksiz olabilmek için çeşitli bitkilerin posalarından elde ettikleri pudraları kullanmaya başlamışlardır.
Qin hanedanlığı sırasında çin kraliçesi arşivlerine güzellik rutinini kayıt ettirmiştir,
 Temizleyici olarak deniz anası ve yosun karışımının kullanırmış ve düzenli bir diyet içinde kara fasulye,susam ve deniz ürünleri yediği kayıt ettirmiştir. Düzgün beslenme ve düzenli cilt bakımıyla daha hızlı sonuç alındığına inanmıştır.
Tang hanedanlığı sırasında soluk yüz ve beyazlık dahada popüler olmuştur ve bu beyazlığı sağlamak için günümüzde bile bir çok kozmetik ürününde cilt tonunu eşitlemek ve pigmentasyonları engellemek için kullanılan MATSUTAKE MANTARI kullanılmaya başlanmıştır.


ANTİK YUNAN

Antik yunan cilt bakımı ile alakalı bir çok detayı  mısır hanedanlığından almış ve kendi metotlarını yaratmışlardır. Bitkilerin özlerini çıkartıp onlardan esans yapma tekniklerini gene  Mısır dan
almışlardır. Nemlendirici olarak bal kullanmaya başlamışlardır çeşitli yağları güneşten korunmak için kullanmışlardır.Tıbbın babası olarak nitelendirilen ve isimlendirilen HİPOGRAT'ın cilt ile ilgili doğal tedavi metotları hala daha kullanılmaktadır.




ANTİK ROMA

Cilt bakımı ve temizliği antik Roma'da bir kültür öğesi olarak görülmekteydi temizlik ve hijene çok önem veren roma halkı soyluları ve alt tabaka sınıfı   hijyen ve temizlik konusunda kendilerine  dikkat eden bir uygarlıktı.
Kendilerini temizlemek için doğal zeytin yağı kullanırlardı. Soylu kesim ciltlerini beyazlatmak için timsah gübresi ve çeşitli hayvansal ürünler kullanırlardı.
bir inanışa göre romalı fizikçi Galen bal mumunu gül yağını,gül esansını ve suyu bir kapta karıştırarak ilk kremini icat ettiği düşünülür.




AVRUPA

Avrupada cilt bakımında beyazlatma ve solgun görünme ön plana çıkarken temizlenme ve yıkanma çokta popüler değilmiş. Adamcıklar , kadıncıklar daha soluk ve pürüzsüz görünebilmek  içi yüzlerini bile zar zor yıkıyor hatta soluk tanda soluk görülebilmek için kat kat pudra sürüyorlarmış.
1.ELİZABETH döneminde beyaz görünmek çok popülerimiş zaten kraliçenin kendisi bile dahada beyaz görünebilmek için beyaz tebeşir ve sirke gibi doğal çözünebilir maddeleri  birbirine karıştırı
p fondöten olarak kullanırmış. Arada sırada makyajlarını temizlemek için şarap,eşek sütü,yağmur suyu kullanırlarmış.
(hayır ben anlamadım hani neden azcık Roma'ya özenme diniz de pislik içinde yaşadınız çok tuhaf gerçekten.)




Kaynakça: http://www.skincaretotal.co.uk/the-history-of-skin-care.html

Yorumlar