Protein Tozları İlaç Mıdır, Sağlığa Zararları Nelerdir ?



Özellikle spor yapıp belli bir noktaya gelen arkadaşlar, insanlar tarafından sıkça "Toz kullanıyor musun ? Tozla mı yaptın ? Toz ilaçlar kullanma ileride kötü olur." benzeri soru ve ithamlarla sıkça karşılaştıklarına eminim fakat durum hiç de sizin kulaktan dolma bilgileriniz gibi değil.  Protein tozları ilaç değil başlıkta belirttiğimiz üzere destekleyici "gıda" maddesidir farkı ne diye soracak olursanız tıbbı kullanım amaçlı ilaçlar genellikle kimyasal bileşenler tarafından yapılır ve hastalıkların tedavisinde kullanılırken protein tozları tamamen doğal yollardan elde edilen ve besinlerde bulunan proteinin ayrıştırılarak size sunulmuş halidir.

İyi, hoş ama neden doğal yollardan protein almak varken tozlara gerek duyuluyor ?  

Öncelikle belirtmekte fayda var ki bu da vücudun ihtiyacı olan besini karşılamak için doğal bir yöntem. Kullanım amacına gelirsek bir önceki açıklamada da belirttiğim gibi protein tozları besinlerin içeriğindeki proteinin ayrıştırılmış ve çeşitli aromalarla tadlandırılmış halidir bu da demek oluyor ki daha saf posasız protein olduğundan ve sıvı yardımıyla içildiğinden kana karışıp vücudun ihtacının karşılanması daha kısa sürüyor ayrıca oturup bir tabak tavuk yemenin 5 dakikadan fazla sürmeyecek bir işlemden daha zahmetli olduğu da aşikar. Öte yandan sporcular zaten öğünlerinde tavuk, balık vb. gıda maddelerinden protein ihtiyacını karşılıyorlar adı üstünde "destekleyici".

Bunları boş ver zararlı mı onu söyle.

Kısaca belirtmek gerekirse sahtesinden sakındığınız ve güvenilir firmalardan alışveriş yaptığınız sürece yediğiniz hormonlu tavuklardan daha az zararlı olduğunu söyleyebilirim.

Ancak protein tozu kullanımı sadece destekleyici olarak kalmalıdır öte yandan kolaya kaçmayıp öğünlerinizi aksatmamanız gerekir aksi taktirde vücudu tembelliğe itersiniz bu da spor yapan birinin en son isteyeceği şey olur.

Çoğu protein tozu sütten elde edildiğinden laktoz intoleransı olan kişilerde sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Kalitesiz markalar ağır metallar içerebilir zaten önceden de güvenilir firmalardan alışveriş yapmanız gerektiğini belirttim.
Böbrek rahatsızlıklarınız varsa aşırı protein alımı olumsuz sonuçlar doğurabilir ancak sağlıklıysanız endişelenmeniz için bir sebep yok.
Herhangi bir protein türüne karşı alerjiniz varsa bunu tetikleyebilir.

Yorumlar